skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Gedroogde groenten en fruit

In 1940 werden wij bezet, net als veel andere landen, een jaar daarna werd Rusland aangevallen. Dat houdt in dat alle grenzen geblokkeerd waren. Nu heeft Europa niet veel grondstoffen en Nederland al helemaal niet. Daarbij kwam, dat vele artikelen aan de bezetter geleverd moesten worden. Voedsel en kleding zijn zo wel het voornaamste, doch er ontstond geleidelijk een tekort aan letterlijk alles, van gebruiksartikelen tot bouwmaterialen. Hierbij geef ik een overzicht zo ver mijn herinnering reikt.

Gedroogde appelschijfjes (foto: Tila Monto, 2015. Bron: Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0)
Gedroogde appelschijfjes (foto: Tila Monto, 2015.
Bron: Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0)

Selderie, appels en meerdere groenten werden gedroogd voor de winter. Appels werden geschild en in kleine reepjes of blokjes gesneden, deze werden in de oven van het fornuis gedroogd. Een voordeel was als men met een bakker bevriend was om de appeltjes na het broodbakken in de nog warme oven te laten drogen .

Deze  gedroogde appeltjes werden tijdens de oorlog gebruikt in het deeg, om zo rozijnenbrood te imiteren. Ook werden ze wel als nagerecht geserveerd.

Eén verhaal is mij altijd bijgebleven. Een meisje van 18 had veel gedroogde appelstukjes gegeten en daarop gedronken. Daardoor gingen de stukjes zwellen, haar maag sprong en ze is daaraan overleden.

Rozijnenbrood (foto: Dinosaur918, 2015. Bron: Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0)
Rozijnenbrood (foto: Dinosaur918, 2015.
Bron: Wikimedia Commons. CC BY-SA 4.0)

Gedroogde selderie was een aanvulling in de soep.

 

Uit het geheugen van Martien v. Dooren

Meer verhalen van Martien over allerlei gebruiken in de Tweede Wereldoorlog?

Lees ze hier

Reacties (2)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 april 2024 om 21:26
Mooi dat jouw jeugdherinneringen zo'n persoonlijk inkijkje bieden in die moeilijke jaren, Martien. Bedankt voor je bijdrage!
Rini de Groot. zei op 18 april 2024 om 00:53
Mijn zwager was bakkersknecht bij Willem Huvenaars in Zeeland en vertelde. In het najaar werden voor te drogen op de ovenwand appelpartjes gebracht en na enkele maanden opgehaald. Deze verkleinde zich natuurlijk in grote maar ook weleens in aantal wat denk je van de knechts. Na thuiskomst kwam een man wel eens verhaal halen het gebrachte aantal was voordien natuurlijk geteld voortaan werd bij het proeven steeds een appeldeeltje gebroken.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.