i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Vierlingsbeek
Tags:

Heen en weer

vertelde op 7 mei 2009 om 16:04 uur

De veerverbinding tussen Vierlingsbeek en Bergen is al eeuwen oud. Waarschijnlijk stamt hij zelfs al van niet lang na 1300. Oorspronkelijk zal dat overzetten slechts heel kleinschalig zijn gegaan, per roeiboot. Pas later werd het mogelijk om niet alleen voetgangers, maar ook karren, vee en goederen over te zetten.

Het recht om dat te doen, het zogenaamde veerrecht, was van oudsher verbonden aan een boerderij aan de Vierlingsbeekse kant, het veerhuis Beekerstaaij. In 1893 pachtte de familie Van den Boogaard de boerderij en het veer. Zes jaar later kocht de familie Van den Boogaard het geheel en sindsdien hebben de Van den Boogaards van generatie op generatie de veerdiensten verzorgd. De Beekerstaaij behoorde in vroeger tijden tot kasteel Macken, dat in 1806 is gesloopt. De oorspronkelijke stenen palen met leeuwen van het toegangshek van het kasteel staan nu bij het veerhuis.

 

In het midden van de 17e eeuw is in Nijmegen de zogenaamde giertechniek uitgevonden. Men maakte daarbij gebruik van de stroming van de rivier om naar de overkant te komen. Ook tussen Vierlingsbeek en Bergen heeft lang een gierpont gevaren. Na de Maaskanalisatie in de jaren ’30 verminderde de stroomsnelheid van de Maas. Daardoor was de techniek van het gieren als enige voortstuwing niet meer voldoende en kreeg de pont toen een hulpmotor.

De overtocht met dit oude veer duurde enkele minuten. Dat kon beter: in 1973 werd de gierpont omgebouwd tot kabelpont. Sindsdien vaar je in iets meer dan een minuut naar de overkant langs een kabelverbinding. De veerman staat tussen zijn klanten en rekent de overtocht af met in zijn hand de knip en het bonnenboekje. Aan de overkant doet hij de slagbomen omhoog om zijn passagiers te laten wegrijden en vaart direct weer terug met nieuwe klanten.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (7)

gerard van sambeek zei op 11 oktober 2009 om 18:42 uur

Zijn er ook foto's van het oortje,Hoe het eruit zag met vriendelijke groeten Gerard van Sambeek

JBaltussen zei op 25 augustus 2019 om 20:29 uur

Historische Kring Land van Cuijk:

"Het huidige veerhuis, de Beekerstaai, heeft tegen het bordes
gemetselde wapenstenen, met leeuw en kroon, afkomstig van het
gesloopte kasteel Makken, verder een afbeelding van Sint Joris en een
schaal voor de hoogste waterstanden.
In de borstwering was een kazemat ingebouwd voor WO2.

Het woord staai, stade, veerstat, beekerstaai of het staaise veer is de oude benaming voor een
overzetveer. Frappant is dat deze benaming alleen op de westelijke Maasoever voorkomt, zoals
Beekerstaai, Wanssumse Staai , Sambekerstaai en de Staai bij Blerick.
Het Beekerstaay behoorde in de 14e eeuw al aan de heren van Cuijk ."

JBaltussen zei op 25 augustus 2019 om 20:30 uur

www.archiefwell.nl:

"Maria Peters werd geboren op boerderij - veerhuis 'de Beekerstaay' (Staai, Staay) aan de Maas in Vierlingsbeek. Deze boerderij was destijds onderdeel van Landgoed Makken, dat in eigendom was van een Baron uit Brussel. Het pachten van de Bekerstaay was onlosmakelijk verbonden met het overzetten van mens en goederen met het veer over de Maas naar Bergen."

JBaltussen zei op 25 augustus 2019 om 20:32 uur

DeBoksmeersekrant (door Herman Jan v Cuijk):

"Waar nu nog altijd de maaspont vaart, stond eeuwen terug een burcht. Het Oirtje. [...] Het Oirtje, geplaagd door wateroverlast, werd in de 15e eeuw verlaten en als woonburcht vervangen door de bij het kasteel horende, belastingvrije hoeve Makken. Rond 1470 liet Johan van Gelre deze hofboerderij ombouwen tot groot versterkt adellijk huis. [...] Tekenaar Jan de Beijer die na 1736 regelmatig verbleef op Makken bij Jan Jacob heeft de grootsheid van Makken op papier gezet. [...] Een beetje is nog bewaard. De twee prachtige hardstenen leeuwpilasters van Makken pronken nu op de Beker Staaij, bij de huidige veerpont. "

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 26 augustus 2019 om 09:16 uur

Hartelijk dank voor deze waardevolle aanvullingen, J. Baltussen! Overigens over Jan de Beijer en zijn verblijf op Makken is hier ook meer te vinden:

https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/jan-de-beijer-1703-1780

Arnoud van de Lockant zei op 13 april 2020 om 20:29 uur

Zijn er ook namen bekend van veermannen voordat familie van den Boogaard introk op de Beekerstaaij? Bijvoorbeeld in de 18e/19e eeuw?

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 16 april 2020 om 09:45 uur

Hallo Arnoud, bedankt voor je berichtje. Een dergelijk overzicht heb ik niet voor handen maar die namen zijn mogelijk met wat onderzoek wel terug te vinden. Misschien zijn er ook onderzoekers die je vraag lezen en je meteen kunnen helpen.

Een snelle zoektocht leverde me dit krantenberichtje op, lees maar eens mee:
http://www.bhic.nl/integrated?mivast=235&mizig=91&miadt=235&milang=nl&mizk_alle=veerhuis%20Beeker*&miview=ldt

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 19 september 2012 om 14:02 uur

"Als ik de Maas niet zie, krijg ik heimwee"

vertelde op 5 augustus 2009 om 16:18 uur

Veer Vierlingsbeek-Bergen

vertelde op 10 september 2009 om 12:44 uur

Drongelse veer