skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Lisette Kuijper
Lisette Kuijper Bhic

Onbekende kruisheren

Deze grote groep kruisheren uit Sint Agatha blaakt van gezondheid! Wie kan ons meer vertellen over deze welvarende heren?

Wie kent deze groep kruisheren?

Zoals misschien bekend, is het Kruisherenklooster in Sint Agatha het oudste van Nederland. Het is gesticht in 1371 en doorstond sindsdien alle stormen en tegenslagen, waaronder zelfs de Reformatie. Ook bijzonder: het klooster wordt sinds de stichting permanent bewoond. Op dit moment is het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven er gevestigd.

En na die inleiding moeten we dan toch toegeven dat we niets weten van deze foto. We zien een van gezondheid blakende “Groep Kruisheren”, maar wanneer of waarom de foto is gemaakt en wie deze welvarende heren zijn, weten we niet. Opnieuw moeten we dus de hulp van jullie inroepen. Wie weet wie dit zijn en wie heeft herinneringen aan deze kruisheren? Vertel het ons!

Reacties (5)

Joe Op de Kamp zei op 26 januari 2017 om 11:48
Geachte ..., de foto "Onbekende kruisheren" kende ik tot nu toe uit 'Clairlieu. Tijdschrift gewijd aan de geschiedenis der Kruisheren` 23e&24e jaargang (1965-1966), tegenover pagina 129. Daar kreeg ze als onderschrift mee: "Bij de inwijding van klooster en college te Onamia. Op de bovenste foto rechts naast Mgr. Hollmann : W. van Dinter, H. Ijzermans en J. van der Hulst" .
Die 'bovenste foto` is de foto die nu staat op pagina 26 van 'Cuijks Weekblad` van dinsdag 24 januari 2017. Zittend is op de foto Henricus Hollmann, de toenmalige magister generaal van de Kruisheren afgebeeld. Het onderschrift geeft nog 3 namen. De namen van de andere kruisheren zou men moeten achterhalen met behulp van de 'Elenchus`, die jaarlijks de 'status personarum`geeft.. Zelf herken ik uiterst links Thomas Brandon, de eerste Amerikaanse kruisheer. Ik lees in de aangehaalde jaargang van 'Clairlieu` (pagina 200) dat magister generaal Hollmann de medebroeders in de Verenigde Staten driemaal heeft bezocht. Aangezien die eerst in 1921 ertoe kwamen , een klooster te stichten, zou - conform met het onderschrift - de foto moeten genomen zijn bij het laatste bezoek van de generaal, in 1925. Ik zie twee andere redenen om voor 1925 te kiezen. En die houden mijns inziens meer steek dan het onderschrift van de foto. Op de bladzijde 200, waarvan ik al schreef, staat namelijk: "Het college van het H. Kruis werd op 7 september 1921 geopend met zeven studenten. Een week later, 13 september, werd het nieuwe klooster door abt Alcuin Deutsch o.s.b. ingezegend. Behalve het feit dat er op de foto een groep Nederlandse kruisheren staat, heeft de foto niets met Nederland en Sint Agatha te maken.
Graag tot uw dienst, en beleefde groeten
fr. J. Op de Kamp o.s.c.
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 14 februari 2017 om 14:35
Geachte heer Op de Kamp, hartelijk dank voor uw uitgebreide reactie. Wat fijn dat u een datering kunt geven en ook de namen van verschillende kruisheren. Jammer dat de de foto niets te maken heeft met Nederland en Sint Agatha, maar dan is dat nu in ieder geval duidelijk. Nogmaals onze hartelijke dank!
Lisette Kuijper
Lisette Kuijper bhic zei op 15 februari 2017 om 10:01
Vandaag hebben we telefonisch contact gehad met iemand, die zijn broer meende te herkennen op de foto. Het gaat om de persoon die het meest rechts op de foto staat. Hij was in de jaren 1955-1958 in opleiding in Sint Agatha. Van daaruit vertrok hij naar Brazilië. Het zou volgens hem heel goed kunnen dat de foto in de jaren vijftig is gemaakt, vóór zijn missie naar het buitenland.

Dit verhaal klopt niet met de reactie van de heer Op de Kamp, die de foto rond 1925 dateert. Wie kan ons verder helpen het mysterie te ontrafelen?
Jos van den Putte zei op 16 maart 2023 om 17:49
Dag,
Ik zie de foto toevallig, en denk: Nee, de foto is niet gemaakt in St.Agatha, maar in Uden bij de hoofdingang aan de achterzijde. In herken de stenen. En het staat er nog. Bij de wat hoger gelegen deur waardoor de studenten talloze keren per dag naar de cour gingen en weer terug. Ik was een van hen tussen 1953 en 1959. Ik ken niemand van de foto, maar wat Jo op de Kamp schrijft zal wel kloppen. Dat geldt ook voor het jaartal. De bouw van het college begon in 1921 en het was klaar in 1925. Ik denk dat toen de foto is gemaakt, met generaal Hollman tussen de leraren van het college.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 18 maart 2023 om 14:37
Hallo Jos, wat fijn dat je dat hier laat weten, bedankt voor je berichtje. Dan moeten we de gegevens van deze foto aanpassen. Hoe kijk je zelf terug op die tijd in Uden?

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen