skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Saskia Green
Saskia Green Bhic

Zuivelfabriek Sint Maarten

Een prachtige foto van een indrukwekkende gebouw, Sint Maarten in Cuijk. Wat zijn jouw herinneringen aan deze zuivelfabriek?

Zuivelfabriek Sint Maarten in Cuiijk

Deze fabriek opende haar poort in 1905 en was jarenlang zeer succesvol. Er wreden zuivelprijzen behaald, er werd winst gemaakt en men kon prima opboksen tegen concurrent Lacto (vanaf 1924 Nutricia genaamd). Toch moest Sint Maarten begin jaren zeventig fuseren en sloot de fabriek definitief in 1975. Het fraaie gebouw werd in 1978 gesloopt; alleen de directeurswoning staat er nog. Hieronder een recente foto van deze woning, gemaakt door onze collega Frans van de Pol:

Directeurswoning van de voormalige Zuivelfabriek Sint Maarten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wie kan ons meer vertellen over het werk bij Zuivelfabriek Sint Maarten? Wie weet waardoor dit ooit zo succesvolle bedrijf uiteindelijk toch kopje-onder ging? Vonden de ex-medewerkers daarna gemakkelijk nieuw werk? Vertel het ons!

[Gerrit Langen stuurde ons foto's van Frans van der Meer en Maria Verhaaff op (die zie je als verder naar beneden scrolt - naar reacties) maar ook deze familiefoto van Frans van der Meer - met o.a. tante Marietje - en dit briefpapier van St. Maarten.]

Reacties (24)

Theo Arts (Cas zoon) zei op 6 maart 2017 om 15:52
Mijn vader Cas Arts werd in 1945 bestuurs-voorzitter van st Maarten, en bleef tot 1964 deze functie vervullen. Hij heeft een en ander beschreven in zijn auto biografie. Op zijn leeftijd van 80 jaar heb ik hem nog eens rond laten wandelen ,over alle afdelingen van de fabriek, en alles vastgelegd op 8mm film. De DVD er van is eventueel beschikbaar.
Overigens in het boek:"Cuijk door de jaren heen", van Agnes Lewe, staat op blz. 237 en verder ook het een en ander over st Maarten. Hartelijke groeten Theo Arts.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 7 maart 2017 om 13:24
Beste Theo Arts, wat leuk dat u reageert! Natuurlijk heeft het BHIC heel veel interesse in een kopie van de DVD. Ik heb u achter de schermen hierover proberen te mailen, maar het adres klopt niet meer. Zou u misschien zo vriendelijk willen zijn een e-mail te sturen naar info@bhic.nl t.a.v. Annemarie met als onderwerp Zuivelfabriek Sint Maarten Cuijk? Dan kan ik via het juiste adres met u contact opnemen.
Chris van Alem zei op 28 maart 2017 om 09:23
Beste Theo, wij willen wel iets meer weten over de bedrijfsgeschiedenis van St. Maarten. Wij doen onderzoek naar de na-oorlogse industrialisatie van Cuijk. Vooral de bedrijfsgeschiedenis na 1945 is voor ons interessant. Niet alleen het verhaal, maar ook eventuele foto's. Kun je ons verder helpen?
Erik Jansen zei op 13 juli 2017 om 21:37
Zoekend naar voorouders kom ik via mijn opa bij de familie van der Meer uit. Frans van der Meer, zoon van Jelle Roukes van der Meer en Francisca Haarsma, was in het begin (in ieder geval rond 1917) directeur van de fabriek. onderstaand komt uit de memoires van Gerarda Fransisca van der Meer.
Frans van der Meer, ging van Friesland naar Nijmegen en werd directeur van de melkfabriek in Cuyk. Zijn vrouw was ziek en ze hadden verschillende jonge kinderen. Op een gegeven moment ging Frans met zijn vrouw op bedevaart naar Lourdes. Rein van der Meer nam toen de taak als directeur van de melkfabriek voor twee weken over. Gerarda, dochter van Frans, ging mee om samen met Nel van der Meer, oudste dochter van Rein, op te trekken. Ze vertelde dat de kinderen altijd apart aten van de ouders in de keuken. Ze mochten ook geen vriendjes of vriendinnetjes mee nemen naar huis. De fabriek had een auto met chauffeur. Gedurende deze twee weken gingen de dames met de auto op stap. De vrouw van Frans overleed enkele jaren later. (Frans hertrouwde met een schoonzus). Later hoorden we dat Nel er vandoor was met een werknemer van de melkfabriek. Haar vader was woedend. Ze trouwde desondanks met hem en verhuisde naar Geleen. Hier starten ze een eigen transportbedrijf.

Het transport bedrijf in kwestie is opgericht door Alphons Louis (Loud) LANGEN transportondernemer A.L.Langen BV Geleen geboren op 09-01-1910 te Goch (BRD) overleden op 05-06-1981 te Roermond 71 jaar oud. Hij was getrouwd met Nel van de Meer ze kregen drie kinderen
1. m Jacobus (Jack) LANGEN, geboren circa 1942 te Cuijk en St. Agatha
2. m Frans LANGEN, geboren in 1944 te Cuijk en St Agatha
3. m Gerrit LANGEN, geborenin 1947 te Cuijk en St Agatha
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 14 juli 2017 om 12:28
Wat zijn memoires toch interessante bronnen. Prachtig verhaal en heel veel dank dat u hieruit geciteerd heeft, Erik!
Chris van Alem zei op 14 juli 2017 om 16:23
Volgens onze gegevens (wij zijn van Gloriejaren van de Cuijkse industrie) ging St. Maarten begin jaren zeventig op, samen met zeven andere cooperatieve zuivelverenigingen uit Oost-Brabant en Noord- en Midden-Limburg op in de nieuwe coöperatie De Maasvallei. Weet iemand op welk moment dat geheel weer onder Campina (het huidige Friesland-Campina) werd geschoven?
Albert zei op 15 juli 2017 om 10:26
Ik denk, dat ik Jack Lange goed gekend heb, tenminste als hij getrouwd was met Nettie van Raaij, die nu nog in Veghel woont.
Erik Jansen zei op 15 juli 2017 om 21:39
Inmiddels even verder gezocht, Frans van der Meer werd in 1910 directeur van de fabriek. Hij was voor die tijd onder-directeur van de melkfabriek in Lichtenvoorde.
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 18 juli 2017 om 10:51
Chris, bij het BHIC berusten de archieven van DMV - Campina en haar voorgangers, 1892 - 1992 (toegang 187). Via Onderzoeken/archieven op deze website kun je in de inventaris o.a. zoeken op Maasvallei. In de inleiding op de inventaris staat een schema van het ontstaan van Campina.
Chris van Alem zei op 18 juli 2017 om 11:23
Goeie tip! We gaan onze neus er insteken.
Bastiaan Klomp zei op 31 oktober 2017 om 23:17
Mijn oma (Constance van der Meer) was een van de jongere zussen van Nel van der Meer, zoals hier boven beschreven. Als ik me niet vergis, waren ze met 13 kinderen. Allen kinderen van Frans Vd Meer (niet van Rein) inderdaad van twee verschillende moeders die zussen waren. Ik heb vaker verhalen gehoord over de melkfabriek en zal mijn vader eens vragen in hoeverre hij nog iets weet te vertellen. Bastiaan Klomp
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 1 november 2017 om 09:28
Wat leuk dat je reageert en dat je de herinneringen van je vader aan de melkfabriek hier vast wilt leggen, Bastiaan. We zijn benieuwd!
Erik Jansen zei op 3 november 2017 om 17:52
Alle meisjes uit het eerst huwelijk gingen naar het pensionaat van de Ursulinen. Deze werd gesticht in 1913 en opgeheven in 1939.
Bastiaan Klomp zei op 13 november 2017 om 11:48
Goedemiddag,
Heb met mijn vader nog eens wat herinneringen proberen op te halen over zijn moeder en grootouders.,

Van de kinderen heb ik 12 namen genoteerd

Nel
Francis
Constance
Alo
Henkie (dochter)
Engelien

Joop
Frans
Trees
Aagje
Marietje
Josje

Mijn opa (Eduard Klomp) was als vaandrig vanuit Amsterdam, tijdens de mobilisatie ingekwartierd, in de directeurswoning.
Zodoende heeft hij mijn oma leren kennen.
Mijn opa heeft in Cuijk nog jaren gesproken op de dodenherdenking.

De melkfabriek was blijkbaar de eerste die melk heeft geëxtraheerd en melkpoeder heeft gemaakt. Dat werd oa verkocht in Hongarije.

Veel van het kapitaal van de melkfabriek schijnt verloren te zijn gegaan toen vader Frans in Indonesië heeft geïnvesteerd in melkfabrieken.

Mijn oma zei altijd; De slogan van de familie in Cuijk was:
‘Familie van der Meer, verlos ons heer’
Annemarie van Geloven
Annemarie van Geloven bhic zei op 14 november 2017 om 14:32
Goed werk, Bastiaan. En de verkoop van melkpoeder in Hongarije zal niet zo bekend zijn.
Leuk dat je beschrijft hoe je opa en oma elkaar ontmoet hebben. Heel bijzonder!
Gerrit Langen zei op 21 augustus 2018 om 21:30
als jongste telg van de familie Alfons Louis Langen en Petronella Jeltje van der Meer denk ik ( samen met broers en niet vernoend zusje) een aardige aanvulling op de geschiedenis van Opa Frans van der meer kunnen geven.
de ontbrekende naam van de dertiende is Juul, die in 1952 naar new Zeeland geëmigreerd is, Aliois is hem in 1953 nagegaan , ook heb ik nog altijd contact met Bert Smit die bij jullie te Cuijk in de heemkunde vereniging aanwezig ist, mijn grootvsder,vader en de broers Maan en Piet Langen hebben allemaal op de fabriek gewerkt en de gebroeders hebben vervolgens de Fabrieksvrachtwagen overgenomen en zijn rond de dertiger jaren van de vorige eeuw in transport gegaan, Maan erg bekend in Cuijk is na de oorlog in de productie van vleesverwerkende machines gegaan Piet heeft door ziekte in zijn famieli op moeten geven, en wij na een succesvol leven met pensioen gegaan.
Hanneke dochter van Tante Trees heeft me gewezen op dit verhaal en ik heb dit aandachtig gelezen. toevoeging alleen Jack is in Cuijk geboren Frans en Riet op een onderduik adres in de zelfkant en ik als jongste net na de oorlog te Geleen
<BR>
<BR>
Inmiddels hebben we verschillende foto's van Gerrit ontvangen: twee van Frans van der Meer en een portret van Maria Verhaaff. En helemaal onderaan het bijzondere fotoapparaat van opa Frans.

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/cuijk-zuivelfabriek-ingestuurd-gerrit-langen-frans-van-der-meer.jpg?4-4-4" title="Frans van der Meer" width="250" height="hoogte in pixels" border="0">

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/cuijk-zuivelfabriek-ingestuurd-gerrit-langen-oudere-frans-van-der-meer.jpg?4-4-4" title="tekst voor tooltip" width="250" height="hoogte in pixels" border="0">

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/cuijk-zuivelfabriek-ingestuurd-gerrit-langen-maria-verhaaff.jpg?4-4-4" title="tekst voor tooltip" width="250" height="hoogte in pixels" border="0">

<img src="https://www.bhic.nl/media/document/file/cuijk-frans-van-der-meer-fotoapparaat-gerrit-langen.jpg?c1baa811692b8e33be88d9e4a0b700d8f30e7efe" title="tekst voor tooltip" width="250" height="hoogte in pixels" border="0">


<P>
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 22 augustus 2018 om 12:51
Wat leuk Gerrit, dat je als familielid reageert op dit verhaal en alle reacties die daaronder staan. Mooi om zo uit de eerste hand te mogen lezen hoe het met de familie gegaan is.
Gerrit Langen zei op 22 augustus 2018 om 19:30
Ik zal e.a. bij elkaar zoeken en er op terug komen, zoals een foto van een door het personeel geschonken jubileum pendule klok, foto's van de vracht en lux auto
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 23 augustus 2018 om 10:43
Dat zouden we op prijs stellen Gerrit. Alvast onze dank!
Chris van Alem zei op 23 augustus 2018 om 12:16
Zuivelcoöperatie St. Maarten komt, samen met Nutricia, ruimschoots aan bod in ons boek Gloriejaren van de Cuijkse industrie dat wij nu aan het voorbereiden zijn en dat, voor zover we nu kunnen overzien, eind 2019 zal verschijnen. Wie nog bruikbare foto's heeft voor ons: die zijn altijd welkom. Zie ook onze Facebookpagina Gloriejaren van de Cuijkse industrie.
h.f.jansen zei op 23 augustus 2018 om 12:27
Goedemiddag,
weer een mooie aanvulling bij Frans van der Meer. Ik heb op onderstaande link nog meer weetjes / feitjes verhalen staan van Frans en broers / zussen en neven en nichten. https://www.hfjansen.nl/page66.html
m.vr.gr.
chris van alem zei op 2 november 2019 om 14:07
Zuivelfabriek St. Maarten is, samen met vele andere bedrijven, opgenomen in ons op 27 oktober officieel gepresenteerde boek 'Fabrieksarbeid is mannenwerk' over de industrialisering van Cuijk in de periode 1945-2000
Chris van Alem zei op 2 november 2019 om 14:10
De introductie van dit onderwerp, helemaal bovenaan de pagina, is niet juist. De plannen die vier jaar geleden bekend werden voor de bouw van een nieuwe zuivelfabriek in Cuijk, hebben nooit enige relatie gehad met de geschiedenis van St. Maarten. Het betrof de verplaatsing (inclusief modernisering en uitbreiding) van de zuivelfabriek van Nutricia vanuit de bebouwde kom van Cuijk. Inmiddels is die fabriek, op De Laarakker in Haps, in bedrijf gesteld.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 november 2019 om 09:27
Bedankt voor je correctie, Chris. We hebben de tekst aangepast.
Goed dat je ons hierop hebt gewezen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen