skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic
Menu
sluit
Hualp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman Bhic

Het karreke dat over de keien reed

Voor het vervoer van materiaal naar een karwei of andere bestemmingen maakte Vader een handkarretje dat net als de boerenkar over keien en zandwegen voortratelde. Op de vraag naar een afbeelding bij dit verhaal antwoordde Luciën Bressers van Udens Archief zelfs met “óns karreke”!

In de jaren veertig werd het als noodoplossing uitgeleend aan de tegenover gelegen zuivelfabriek voor het venten van melkproducten. Het karretje kreeg het opschrift: RK. Ver. Coöp. Zuivelfabriek H. Henricus. In 1947 poseerde  melkman Martien Daverveld met vrouw en kind in winters Uden. Kan iemand nog herkennen waar dat geweest moet zijn?

Het wagentje was pas in de late middag weer beschikbaar en dat gaf moeilijkheden bij de bezorging van een doodskist. Het ‘laatste koffer’ werd noodgedwongen op een ladder gezet, uiteinde ervan op de schouders en lopend tussen de burries naar het sterfhuis gebracht: een komische gezicht!

De broers werden te voet naar buurtschap Kleuter gestuurd met de melkgeit die ritsig was voor een ontmoeting met de bok. Halverwege verzette het beest geen stap meer. Zij ging zelfs op haar knieën. De ene broer haalde thuis ‘t karreke op, terwijl de andere het beest gezelschap hield. Het dier werd op het vervoermiddel geplaatst, en vooruit met de geit, op weg voor de ’strijd.’

Een volgende opdracht in de oorlogsjaren was op een snikhete dag planken op te halen in Loosbroek. Via Bedaf was het nog een zandweg, voor de terugweg toch een verharde weg door Nistelrode. Uitgeput en dorstig namen zij op buurtschap Vijfhuis bij Grutje een tussenstop, thuis aangekomen hadden ze zo’n 25 km afgelegd.

In de jaren veertig was Vader midden in het kersenseizoen door zijn voorraad slanke Noorse spar voor de kersenladders heen. Werd ik met de jongste broer erop uitgestuurd naar Vugts houthandel in Veghel, aan de Zuid Willemsvaart.

Spijbelend van school vertrokken we woensdag bij het eerste ochtendgloren. De heenweg ging via de onverharde Hulstheuvel, verderop deden we ons even te goed aan de overhangende kersen. In Veghel stond het personeel van de Houtzagerij perplex, dat wij als kind op dat vroege uur al op de been waren.

De 26 kilometer (v.v.) lange route met het met meters lange sparren beladen Mallejanneke leidde door het centrum van Veghel en Uden. Na een regenbui schoven we op tijd bij ons Moeke aan de keukentafel aan voor het warme middagmaal.

Meestal wordt handvervoer duwend voortbewogen, maar dat kost bij een onverharde weg meer energie: je duwt de wielen in het losse zand. Trekken was minder vermoeiend, merkten we. Over duurzaamheid gesproken: ‘wat vader maakt, gaat jaren mee’. Dit vervoermiddel heeft inmiddels een tachtigjarige geschiedenis. Het heeft ondertussen talloze lasten gedragen en kilometers afgelegd, terwijl het geluid van de stalen reep aan vroeger herinnert.

In de studentenstad Leiden bezocht ik jaren geleden nog het Handkarrenmuseum van wagenmaker J. de Groot - geen familie - maar dat is definitief gesloten. Daarvan rest alleen nog het boek.

Bij de ombouw naar het Mallejanneke nam jongere broer het fraaie  achterbèrt  in bescherming dat ik onlangs restaureerde. Technische gegevens: spoorbreedte is 815 mm, wieldoorsnee ook 815 mm en de velgbreedte 55 mm.

Reacties (13)

Luciën Bressers
Luciën Bressers zei op 13 februari 2019 om 13:12
Rini, ik dacht dat ik je al had doorgegeven dat de foto is gemaakt op de Oude Kerk, het huidige het Piusplein. Midden achter bakker J. Kersten.
Rini de Groot zei op 13 februari 2019 om 13:47
Sorry, Luciën klopt dat gegeven had ik niet overgenomen
het is nu voor iedereen bekend. Bedankt.
Rini. zei op 21 februari 2019 om 20:57
M'n oudste broer (91) herinnerd nog dat de groentekar in Uden van Pèrke van den Oever voortgetrokken werd door de onder de kar bevindende hond.
Maar ook in Best het geval met de melkboer Kees Pap, werd me verteld.
Albert
Albert zei op 25 februari 2019 om 13:59
Pérke van den Oever heb ik ook gekend toen ik in 1948 in Uden op het postkantoor werkte en bij Nolda Thijssen in de Bitswijk in pension was.
Rini de Groot. zei op 2 oktober 2019 om 20:49
Het afgebeelde handkarreke werd ook uitgeleend, evenals een kruiwagen, aan de Centrale keuken in Uden, gevestigd in het houten Veilinggebouw. Eet plaats voor de in Uden ondergebrachte evacués. In de periode van 21 oktober 1944 t/m 10 april 1945.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 oktober 2019 om 09:14
Mooie aanvullingen, Albert en Rini. Bijzonder dat op deze manier ook de jaren veertig weer enigszins tot leven worden geroepen. Dank daarvoor.
Sjef Daverveld zei op 13 april 2020 om 15:24
Dat menneke op de melkkar ben ik, Sjef Daverveld (1945). Achter op de originele foto heeft ons moeder geschreven: Carnavalsdinsdag 1947.
Rini de Groot. zei op 13 april 2020 om 16:20
Prachtig dat het, Menneke Sjef, reageert.
Hiermee kan Luciën het bijschrift met de datum 11 maart 1947 aanvullen.
Het onderstel is nog steeds in gebruik en te bewonderen.
Je Vader heb ik goed gekend.
Marion Verbucken zei op 21 december 2023 om 19:38
Het klopt dat dit op het huidige Piusplein was tegenover Bakkerij Kersten. de familie Daverveld woonde namelijk daar op loopafstand erg dichtbij, in het begin van de Burgemeester Buskenslaan. Als je van er van de Piusplein in de straat gaat aan de linkerkant ongeveer het 4de huis met franse kap (staat er nog) is nu wit geschilderd.
sjefdaverveld zei op 22 december 2023 om 11:21
Op de originele foto staat op de achterzijde: carnaval dinsdag 1947. Het kleine manneke op de foto ben ik, Sjef Daverveld (1945).
Op de persoonskaart van mijn ouders staat als adres: 1944 > Burgemeester Buskensplein B 130. Dit adres is op 29-1-1948 vernieuwd in Oudekerk 6.
Op 17 mei 1951 zijn we verhuisd naar Burgemeester Buskensstraat 14.
sjefdaverveld zei op 23 december 2023 om 23:19
Rini, van wie bende gé er enne?
Mariët Bruggeman
Mariët Bruggeman bhic zei op 28 december 2023 om 14:53
Bedankt Marion en Sjef voor jullie reacties en jullie bevestigingen van het adres.

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen