i

Dit verhaal gaat over:

Locatie: Esch
Tags:

Inkledingfeestbij de Witte Zusters, 1952

vertelde op 27 november 2009 om 12:14 uur

Op 1 mei 1952 werden acht nieuwe zusters van Sancta Monica geprofest, dat wil zeggen dat zij hun kloostergeloften aflegden en hun sluier ontvingen als symbool van hun intreding in het klooster. Normaal gebeurde dat in de eigen kapel van de Witte Zusters aan de Gestelseweg. Die werd echter op dat moment verbouwd, zodat de zusters moesten uitwijken naar de Essche St. Willibrordus kerk. Dat betekende dat de zusters ineens over straat moesten. Een bijzondere gebeurtenis!

In de jaren '50 was er nauwelijks contact tussen de missiezusters van Sancta Monica en de Essche gemeenschap. De kloostergemeenschap had  een streng gesloten karakter. Juist daarom volgden zeer veel Esschenaren de plechtigheid met grote belangstelling. Bij deze gelegenheid legden ook nog vijf novicen haar tijdelijke geloften af.

Te voet legden de nonnen-in-spe de weg af tussen het klooster en de parochiekerk van Esch, wat deze zeldzame foto heeft opgeleverd. De acht nieuwe zusters hebben nog geen nonnenkap, maar bedekken het hoofd geheel met een losse sluier, zodat niemand hun gezicht kon zien.

Het moederhuis van de Witte Zusters stond in Algiers. Daar kwamen jaarlijks vele tientallen meisjes uit België, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, de Verenigde Staten, Canada en Nederland als novicen bijeen, om daar het internationaal vormingsjaar door te maken, voordat zij naar Afrika vertrokken. Rond 1950 telde de congregatie 172 huizen waarvan 140 in Afrika.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 16 oktober 2006 om 13:15 uur

Missiehuis van Steyl

vertelde op 24 mei 2009 om 15:54 uur

De Willibrorduskerk in Esch

vertelde op 17 mei 2009 om 10:55 uur

Wit en zwart

vertelde op 22 juli 2013 om 12:56 uur

Klooster Sancta Monica in Esch