skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Vincent van de Griend
Vincent van de Griend Bhic

Wat pastoor Becx meemaakte in Helvoirt, 200 jaar geleden

Jonkheer Gasper Andreas Becx werd in 1746 in Moergestel geboren en stierf in Helvoirt in 1836, 89 jaar en 23 dagen oud. Hij was van 1782 tot 1836 pastoor in Helvoirt, volgens de gegevens op zijn stenen grafkruis. Becx was pastoor in de stenen schuurkerk aan De Dreef die uit 1724 dateerde.

In zijn kerk hingen zes koperen wandkandelaars die hij zelf geschonken had.

In 1795, Bex was al weer dertien jaar pastoor in Helvoirt, kwam er mét de komst van de Bataafse Republiek ook weer vrijheid van godsdienst. Maar na de annexatie van Nederland door het Franse keizerrijk in 1810 veranderde er het een en ander. Priesters moesten een eed van trouw aan de Franse grondwet afleggen. Pastoor Becx weigerde, want hij had een eed afgelegd bij de bisschop. Daarom zou hij voortdurend zijn gezocht door het Franse leger.

Op een gegeven moment was hij in zijn kerk toen men hem waarschuwde dat er soldaten in het dorp waren die naar hem op zoek waren. Hij kon maar een ding doen.. vluchten. Hij liep al wat hij kon de Dreef op naar Den Hoek.

Zijn doel was het kasteel, maar zover kwam hij niet. In de bossen van het kasteel werd hij overmeesterd, men bond hem aan handen en voeten en knoopte zijn handen aan de staart van een paard. Met het hoofd omhoog, zodat hij niet met zijn hoofd op de grond kon komen, sleepte men hem zo naar Den Bosch.

Bij herberg Den Engel op de Dijk (Het oude Nest) werd halt gehouden. De waard Mastenbroek (zelf protestant) voorzag de soldaten zo rijkelijk van drank dat hij de pastoor kon bevrijden.

Pastoor Becx overleefde deze mishandeling, maar dook nog wel een tijd onder bij de familie Leyten, waar hij zich kon wassen en waar hij een klepbroek en een blauwe kiel kreeg. Dat was echter maar tijdelijk, in totaal was hij nog  bijna veertig jaar pastoor in Helvoirt.

Wat bleef was dat hij jaarlijks uit dank Nieuwjaar ging wensen bij de familie Mastenbroek, onder genot van een borrel en sigaar. Het grafkruis van pastoor Becx staat nog altijd op de oude begraafplaats naast het protestante kerkhof in Helvoirt.

Bron: H. Smulders en M. Pijnenburg, Helvertse schetsen : Geillustreerde beschrijvingen van historische en monumentale gebouwen, aangevuld met bijzondere feiten en gebeurtenissen uit de geschiedenis van 800 jaar Helvoirt. (Helvoirt, 1985, 1988).

Reacties (1)

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 2 september 2019 om 16:01
Wat een imposant verhaal, Gerard! De vaderlandse geschiedenis, vertaald in een persoonlijk relaas; indrukwekkend hoor. Dank voor het delen!

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Geef mij een andere som.

Lees ook deze verhalen