i

Dien Cornelissen: baanbrekend in de politiek

vertelde op 24 december 2019 om 15:01 uur

“Is er een vrouw in zaal?” De plaatselijke huisarts roept het in 1958 tijdens een bijeenkomst van de KVP in Boxmeer, omdat hij vindt dat vrouwen ‘ook wel eens een keer wat kunnen gaan doen’. Dien Cornelissen steekt haar vinger op. Het begin van een imposante politieke carrière; veertig jaar later spreekt ze in New York secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan.

De moederkloek van het CDA wordt ze genoemd. Geboren in een gezin van twaalf kinderen op 8 mei 1924 in Oploo. Haar vader verkoopt zijn boerderij zodat niet alleen zijn zoons, maar ook zijn dochters kunnen gaan studeren.

Dien gaat naar de nonnen in Schijndel en haalt haar mulodiploma. Ze helpt bij de opvang van oorlogsslachtoffers en gaat daarna verder in het maatschappelijk werk. Tot ze die bijeenkomst van de KVP in 1958 bijwoont, en al snel steeds dieper in de politiek belandt: vier jaar later is ze lid van de Provinciale Staten. In 1969 komt ze in de Eerste Kamer, en twee jaar later in de Tweede Kamer.

Geen mooier mens

In Boxmeer staat Dien Cornelissen bekend als makkelijk aanspreekbaar, iemand die gesloten deuren kan openen. Zelf noemt ze politiek een noodzakelijk kwaad als je iets voor de maatschappij wilt bereiken. “Karakterologisch word je er geen mooier mens van. Het is hard werken, vechten, voortdurend alert zijn en in gesprekken niet te veel loslaten. Iedereen wil haantje de voorste zijn”, vindt ze.

Dien Cornelissen is in haar leven veelvuldig onderscheiden, twee maal koninklijk. Ze blijft vrijgezel, en overlijdt even na haar 91ste verjaardag.

Deel dit verhaal op:
  • Pinterest
  • Tumblr
  • Toevoegen als favoriet
  • Afdrukken

Reacties (8)

Mark Goossens zei op 1 januari 2020 om 14:39 uur

In 1990, tijdens een baan als stagiair, heb ik haar even, heel vluchtig, ontmoet. Haar bezoek was van tevoren aangekondigd, dus toen ik vroeg wie ze was, sprak mijn baas me toe met een toon zoals mijn vader ook altijd deed als ik iets niet wist: "Ze is de 'eminance grise' van het CDA!"

Mark Goossens zei op 2 januari 2020 om 16:14 uur

*'eminence grise'

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 januari 2020 om 21:47 uur

Ik hóór als het ware de berispende toon in de woorden van je baas, Mark ;) Heb je nog een herinnering aan Dien Cornelissen zelf, of was het daarvoor te kort?

Mark Goossens zei op 3 januari 2020 om 23:03 uur

Vlugge, kordate stappen recht naar de ruimte waar de vergadering werd gehouden waar ze voor kwam. Ze moet toen 66 zijn geweest.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 januari 2020 om 20:01 uur

Kenmerkende beschrijving, Mark, dank je wel!

Hannie Visser-Kieboom zei op 13 januari 2020 om 16:43 uur

Hoog tijd voor een Dien Cornelissen straat in Boxmeer?

Paul van Boekholt zei op 13 januari 2020 om 17:28 uur

Dien Cornelissenstraat in Boxmeer. Een hele goede suggestie en dat zou welverdiend zijn. Helemaal mee eens. Sociaal een zeer bewogen persoon die altijd met 2 voeten op de grond bleef staan. Heeft Boxmeer ook politiek gezien mooi op de kaart gezet.

Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 januari 2020 om 21:23 uur

Mooi idee, Hannie, en wat goed dat je dit meteen onderstreept, Paul. We gaan eens kijken of de gemeente Boxmeer hier wat voor voelt ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:

Lees ook deze verhalen

vertelde op 13 oktober 2009 om 15:19 uur

Ze werkt te hard! Ria de Sutter, burgemeester 1982-1988

vertelde op 4 september 2013 om 13:24 uur

Truus Smulders-Beliën (1902-1966), eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland