skip naar content skip naar hoofdnavigatie spring naar service navigatie
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte
Marte
Menu
sluit
Hulp nodig?

Chat is online op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 16.00 uur en van 19.00 - 22.00 uur.

Op dit moment zijn we offline. Je kunt je vraag stellen via e-mail of WhatsApp: 06-12887717 (alleen berichtjes)

Meer informatie over de chat-service? Klik hier

Online op dit moment

Stel je vraag

Marte
Marte

Dien Cornelissen: baanbrekend in de politiek

“Is er een vrouw in zaal?” De plaatselijke huisarts roept het in 1958 tijdens een bijeenkomst van de KVP in Boxmeer, omdat hij vindt dat vrouwen ‘ook wel eens een keer wat kunnen gaan doen’. Dien Cornelissen steekt haar vinger op. Het begin van een imposante politieke carrière; veertig jaar later spreekt ze in New York secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan.

De moederkloek van het CDA wordt ze genoemd. Geboren in een gezin van twaalf kinderen op 8 mei 1924 in Oploo. Haar vader verkoopt zijn boerderij zodat niet alleen zijn zoons, maar ook zijn dochters kunnen gaan studeren.

Dien gaat naar de nonnen in Schijndel en haalt haar mulodiploma. Ze helpt bij de opvang van oorlogsslachtoffers en gaat daarna verder in het maatschappelijk werk. Tot ze die bijeenkomst van de KVP in 1958 bijwoont, en al snel steeds dieper in de politiek belandt: vier jaar later is ze lid van de Provinciale Staten. In 1969 komt ze in de Eerste Kamer, en twee jaar later in de Tweede Kamer.

Geen mooier mens

In Boxmeer staat Dien Cornelissen bekend als makkelijk aanspreekbaar, iemand die gesloten deuren kan openen. Zelf noemt ze politiek een noodzakelijk kwaad als je iets voor de maatschappij wilt bereiken. “Karakterologisch word je er geen mooier mens van. Het is hard werken, vechten, voortdurend alert zijn en in gesprekken niet te veel loslaten. Iedereen wil haantje de voorste zijn”, vindt ze.

Als voorzitter van het Comité Nationale Dag van de Ouderen mag ze in 1998 naar New York. Daar woont Cornelissen de opening bij van het Internationale jaar voor de ouderen en spreekt daar secretaris-­generaal van de Verenigde ­Naties Kofi Annan. De ontmoeting met deze wereldleider maakt grote indruk, vertelt ze later.

Dien Cornelissen is in haar leven veelvuldig onderscheiden, twee maal koninklijk. Ze blijft vrijgezel, en overlijdt even na haar 91ste verjaardag.

Reacties (8)

Mark Goossens zei op 1 januari 2020 om 14:39
In 1990, tijdens een baan als stagiair, heb ik haar even, heel vluchtig, ontmoet. Haar bezoek was van tevoren aangekondigd, dus toen ik vroeg wie ze was, sprak mijn baas me toe met een toon zoals mijn vader ook altijd deed als ik iets niet wist: "Ze is de 'eminance grise' van het CDA!"
Mark Goossens zei op 2 januari 2020 om 16:14
*'eminence grise'
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 3 januari 2020 om 21:47
Ik hóór als het ware de berispende toon in de woorden van je baas, Mark ;) Heb je nog een herinnering aan Dien Cornelissen zelf, of was het daarvoor te kort?
Mark Goossens zei op 3 januari 2020 om 23:03
Vlugge, kordate stappen recht naar de ruimte waar de vergadering werd gehouden waar ze voor kwam. Ze moet toen 66 zijn geweest.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 4 januari 2020 om 20:01
Kenmerkende beschrijving, Mark, dank je wel!
Hannie Visser-Kieboom zei op 13 januari 2020 om 16:43
Hoog tijd voor een Dien Cornelissen straat in Boxmeer?
Paul van Boekholt zei op 13 januari 2020 om 17:28
Dien Cornelissenstraat in Boxmeer. Een hele goede suggestie en dat zou welverdiend zijn. Helemaal mee eens. Sociaal een zeer bewogen persoon die altijd met 2 voeten op de grond bleef staan. Heeft Boxmeer ook politiek gezien mooi op de kaart gezet.
Marilou Nillesen
Marilou Nillesen bhic zei op 13 januari 2020 om 21:23
Mooi idee, Hannie, en wat goed dat je dit meteen onderstreept, Paul. We gaan eens kijken of de gemeente Boxmeer hier wat voor voelt ;)

Reageer op dit verhaal

Heb je al een account? Log in met je gegevens.

Heb je nog geen account? Plaats zonder inloggen, of Registreer een account

Help spam voorkomen en los de volgende som op:
Doe mee en vertel jouw verhaal!